Skip to main content

Bersabar Membuatkan Kita Kuat

Ujian dari Allah boleh datang dalam pelbagai bentuk yang mungkin kita tak sangka. Sepanjang tiga hari Ramadhan ini, saya boleh lihat beberapa orang yang dekat dengan saya menerima musibah. Antaranya ialah:

- kawan mak saya terjatuh ke dalam longkang, dan tangan kanannya patah. Susah nak buat segala kerja, even nak solat kat masjid pun terhalang.
- seorang rakan saya demam pada awal Ramadhan. Alhamdulillah dah semakin baik keadaannya, walaupun masih ada batuk dan selsema.
- ada juga yang akan menghadapi ujian pada minggu hadapan. Semoga berjaya Irshaad, Zainal dan Afiqah!
- lagi seorang rakan saya kehabisan ubat dan menyebabkan dia tidak boleh tidur malam.

Itu hanya sebahagian, masih ramai lagi di luar sana yang menghadapi masalah mereka masing-masing, dan mungkin jauh lebih teruk.

Saya juga ada masalah saya sendiri, Masalah tersebut menyebabkan saya berasa tidak tenang dan sentiasa rasa tidak secure. "Ya Allah," fikir saya "kenapalah masalah ini perlu datang pada masa-masa begini? Aku tidak kuat untuk menghadapi semua ini". Pada waktu malam, saya selalu berasa hiba dan tidak tenteram. Sebelum ini, saya rasa saya sudah cukup ok dengan keadaan saya sendiri. Saya berfikir, dalam masa yang sama berdoa kepada Allah.

Akhirnya saya sampai ke satu persoalaan: bukankah semua ini ujian daripada-Nya? Saya cuba ingat beberapa ayat Allah di dalam al-Quran, dan saya Google beberapa artikel. Saya menjumpai beberapa ayat yang best:

Firman Allah, maksudnya:
"apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan mengatakan 'Kami telah beriman' sedangkan mereka belum lagi diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah S.W.T. mengetahui orang yang benar dan orang yang dusta." 
Surah Al-Ankabut:ayat 2-3


See? Tidak bolehlah saya mengatakan "saya dah ok" selagi saya belum diuji. Saya mengaku, saya sendiri tidak tahu adakah mampu diri ini menghadapi ujian daripada-Nya. Ujian yang saya terima ini, memang sangat besar bagi saya. Tetapi:

“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)


Saya percaya dengan yang semua ini ada hikmahnya, dan saya akan cuba sedaya upaya untuk bersabar :)

Anda semua juga mungkin ada masalah anda sendiri. Saya sangat berharap agar anda dapat menghadapinya dengan tabah.

"Sabar Zap, sabar"

Salam.

Comments

  1. masa aku discuss soal ujian ni dengan seorang senior tesl, dia tanya aku, kenapa Tuhan ulang dua ayat yang sama dalam surah insyirah.
    dari perspektif penulisan, teknik pengulangan bertujuan memberi penekanan. jadik, dari ayat tu, Tuhan betul-betul emphasize-kan yang every test has its own solution. just, have faith in Him.
    kita memang tak boleh berputus asa kan?
    :)
    happy ramadhan !

    ReplyDelete
  2. yup that is so true, and good info too. thanks!

    selamat berpuasa!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New College Life In UKM

After intentionally abandoning my blog for around 6 weeks, I think it's about time I write something about what is currently happening in my life.

Since the last time I updated, I haven't done anything much. I met some of my friends, and mostly spent my time with my families and explaining to every single one of them about "why" am I not returning to the States. Most of the them accept the fact easily and told me to be strong, work hard in the future and don't make the same mistake (which usually just simplified to "don't play games too much")

ADD

Finally, I reached Disc 2 in FFVIII. Still on the way to rescue Squall from the torture room. Speaking of Squall, remember the time where he was stabbed by icicle spear from Edea? There's an interesting theory where Squall was already dead at that time (Aerith died after being stabbed by Sephiroth's Masamune once, too). Everything that happened after that was, you guess it, just a dream. Click here if you want to read the full theory.

EDIT: One theory also states that Square had some other plan for Aerith. Here's the link.

Let say this theory is true. During the start of Disc 2, we were brought to the dream of Laguna. So it is a dream, inside a dream. Looks like Square had done it way before Christopher Nolan's Inception!

.........

*ehem* anyway, most fan's theory are awesome to read. But no one can truly justify and give best explaination on where the hell do Necron in Final Fantasy IX came from. There were no hints or whatsoever about him, and suddenly he appeare…

Being Different Is Lonely

From our ages, I know that I am different from most of my classmates. Naturally, most of them are three years younger than me, but that is not the problem. In fact, I had the most fun surrounded by them. They don't treat me differently just because I'm older. I think I am blessed with the fact that there are others who are older than the average (those who were born in 1993) in the batch.
I think I am not as matured as someone of my age should. But then again, there's no guideline on how matured a person should be or how you to be a mature person. Though my guidelines are basically these two: when you can prioritize and you can be responsible towards your actions. I don't know if I have these two qualities, but I know I am working towards it, slowly but surely.
Anyway, being older doesn't make me automatically different from the others. But there are certain things that make me feel.. different, and sometimes isolated. Like at this moment of writing, I am overwhelm…