Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2009

Tak Boleh Study?

Kalau korang perasan aa, ramai yang akan berkata "aku tak boleh study aa biler kat rumah"

Dan kebanyakan mereka yang rasa tak boleh study nie akan pergi ke tempat lain, terutamanya kolej mereka

Fenomena ini bukannya perkara yang jarang berlaku
sebelum hari ini sahaja, dah ramai budak cendana yang pulang ke bilik masing2

Alasan?

"Kat rumah aku susah aa nak study ngan wat assignment"

Kenapa eyh?

Selain daripada sebab ada banyak distraction

Paras Rupa dan Label

Dipetik daripada blog member

Islamitu mudah. yang jadi leceh dan susah tu pasal kita. suasana pengamalan islam di malaysia sering dipenuhi dengan ayat-ayat dibawah. maka jawab Lord Hosni.....

“Biar lah aku tak pakai tudung, aku bukan kacau orang. Ape ingat orang yang pakai tudung tu semua baik? Yang berjubah labuh tu semua masuk syurga? Nampak je pakai jubah labuh tudung labuh, entah-entah nak tutup perut da de isi!”Memanglah perempuan yang pakai tudung tu tak semestinya baik, tapi perempuan yang baik itu semestinya memakai tudung. Dah kalu bangga sangat tak tutup aurat, bogel je lah! Takpe la..asalkan hati baik kan? Kalau tak sedia nak pakai tudung, cakap je lah tak sedia. Paling2 kurang yang menegur tu bolehlah lega pasal dah lepas tanggungjawab.Nape perlu hentam orang lain pulak? Haiz..“Ko ni nak tegur-tegur aku ni apsal? Ko tu sape? Ke hulu kehilir dengan seluar pendek, ade hati nak tagur aku bab agama konon!”Apa kena mengena teguran tu dengan sifat penegur yang suka pakai boxer tu?…

My Camera

I had posted about my camera in my post last month
Remember that my camera had been malfunctioning since that time?

But, two days ago, my camera had 'come back to life'!!
It has been functioning normally!
Alhamdulillah...
I never have to buy a new camera, at least for now

I'm very happy!

Jangan Gitau Bapak Aku!

"Awak bawak kereta nie bukan main2 tau, awak bermain dengan nyawa awak!'
Itulah kata2 jurulatih aku semasa di kelas memandu pada tahun lepas
Kecuaian dalam membawa boleh membawa padah kepada pemandu dan juga pengguna jalan raya yang lain

Alhamdulillah, aku belum pernah terlibat dalam kemalangan..
Tapi aku pernah beberapa kali cuai dalam memandu, atau dalam bab2 parking
2 kali dah
Pertama sekali melibatkan kereta Gen-2 mak aku di mana bahagian depan kanan kereta terseret dengan tembok pagar rumah

Yang kedua...baru berlaku 2 hari lepas...
Semasa aku dah sampai rumah dari Cendana (Kolej aku)
Aku nak parking dekat depan rumah aku
Secara tiba2 aku terlanggar sesuatu...



Senget 30 darjah dah tiang nie

Camner la aku boleh terlanggar...aduuuussss....

Merah : aku punya
Biru : kereta lain aa tu

Kesian aku kat tiang nie....

Trademark yang aku tinggalkan

Habis kereta bapak aku...haha

Adakah korang juga mempunyai pengalaman yang sama atau lebih teruk?

Bas

Menaiki bas awam bukanlah sesuatu yang biasa bagi diri aku (kecuali bas dari Jasin ke Melaka Sentral)
Selalunya aku akan membawa kereta utk ke mana2 (biasalah, rumah ngan INTEC teramatlah dekat)
Tetapi semalam aku tidak dapat membawa kereta kerana kakak aku menggunakan kereta Gen-2
Untuk kali pertamanya aku menaiki bas Rapid KL sampai ke KL Sentral
Apa yang lainnya bas Rapid KL nie?
Aku pun tak tau, tapi aku nak jugak post pasal bas nie (dan juga apa2 yang tidak ada kaitan)

---------------------------------------------------------------------------

Pergi ke KL Sentral :

Menunggu bas bukanlah sesuatu yang menyeronokkan, apatah lagi kalau tiada benda untuk dilakukan
Anda mungkin akan berakhir seperti beliau di bawah


Tengku nie selau pandang aku sebab dia kata muka aku macam muka adik dier
"ko jangan cium aku macam ko cium adik ko dah aa"
owh, beliau sudah berpunya

Bas T602 dah selalu aku naik
Kemudian kami turun di Seksyen 2 (hadapan UiTM) utk menukar bas
Kami menaiki bas U80, di mana bas in…

Balik

Akhirnya aku mengalah...

Daku terpaksa pulang ke tanah air yang tercinta...

Seksyen 8 Shah Alam...

Meninggalkan Shaif seorang diri di 1308...

Bukanlah maksudku untuk meninggalkan mu keseorangan...

Keluarga lebih penting untukku...

.
.
.
.
.
.
.

pasni nie aku nk gie Sunway jumper chemboyt ngan ramzi!hehehe

(Adakah aku akan dianggap gay selepas korang baca post nie?)

Cuti?

Cuti telah bermula 2 hari lepas
tak tahu kenapa, aku tak dapat menerima cuti ni dalam hidup aku

Mungkin sebab awal sangat dan panjang sangat?

Mungkin sebab aku belum puas berada dalam kelas dan hostel?

Aku tak tau..
Aku taknak balik rumah...
Aku nak duduk Cendana...nak gie kelas...

First Month In Denver

We're going for holiday today!yaay!
after about 3 weeks of classes, and most lecturer left us assignments to do
Not to complaint, it is just the fact
I had a very wonderful time in my class; my classmates and lecturers are really great!
Everything is great this semester
and I hope it will last :)

So, after 3 weeks being enrolled in class, I discover a few things about my classmates
I haven't talk to everyone, so there are a few of my classmates that I did not know very well
And of course, we haven't been too close yet

Adam - The class rep. He is very cool and somehow has this mysterious aura around him. The way he talks is very soft, and I think that's what make him cool

Irshad - I never thought that he can speak in Japanese!wow!I really wanted to learn Japanese (to play video games in Japanese only...like Dissidia)

Raja - He is not an Indian (ampun Tuanku), and his full name is Raja Alauddin. He sits besides me so there are many things about him I can talk about. His fa…

Quiz

Teacher/Lecturer : Class, we gonna have quiz either this week or next week. When do you want to take the quiz?

At secondary school (MRSM TGB) :

Boys : Minggu depan!Minggu depan!

Girls : (Semua senyap...hanya mengikut arahan...)

At INTEC (Denver) :

Boys : Minggu nie!Minggu nie!

Girls : Next week laaa...

Anjakan

Bilik aku dah ada broadband!

tade aper2 pun yg nk dibanggekan tapi aku 1st time ader broadband sendiri

aku nak berbangge gak!

woo hoo~~

hee~

yay!

ngehehehehe

Alhamdulillah...(baru nak sebut...)

Assignments!

It had only been two weeks since the class started but we got a hand full of assignments to do

Advanced Composition : Write about our personal experience and do a research paper

Speech Communication : Introductory speech

American Culture : Promoting a state in US for tourism and a short story review

C++ : Luckily, no assignment~but I need to understand the programming first. ouch

Pendidikan Islam : Presentation about "Jiran" (can't remember the title given)

Critical Thinking : Presentation about argument in an article (I had already presented it so I can relax~weee~)

Calculus : some exercise and assignment~

I know there are a lot of things to do, but complaints won't get me anywhere

I need to enjoy doing assignment and produce a high quality works (mistakes from last semester taught me)

Remember our main purpose of study!

First Week

I had already experienced the first week in INTEC, Kolej Cendana and my new class, Denver~

Let's start with Cendana first!

I still staying in my old room, 1308, and the same bed, with the same housemate!
How lucky I was because I really wanted to make up for my 'sins' in last sem
Last sem, I barely stayed in Cendana
Yeah, with your house just 10 minutes walking distance from your hostel, isn't it tempting to go back to your house everyday?
But it seems I had abandoned my housemates really badly, for this sem, I want to stay in Cendana longer
One of my New Year's Resolution :)

Next, my class!

hmm
It had been just three days in my class, but I had experienced a lil' bit of all subjects' classes
For the first class, it always the introduction first
"My name is Muhammad Zafree, you can call me Zafree, I'm from Shah Alam, etc..."
That's normal, and lame~but it's not a big deal
But in one of the classes, we need to give a statement, and others need to gue…

Balik ke INTEC!

Esok aku akan daftar balik ke INTEC!
tapi aku kena gie sorg2 aa disebabkan tempat mendaftar (Kolej Cendana) ngan rumah aku teramatlah dekat (10 minit jalan kaki)
InsyaAllah aku gie daftar seawal yang mungkin, lepas daftar dah boleh rilek,hehe
barang pun aku x kemas lagi
takpe aa, maybe malam kang
nak kemas esok pun boleh kot


Dengar citer budak2 cendana akan dapat roomate yang same ngan sem lepas
aku tak tau aper perasaan aku biler dgr berita nie
gembira + bersalah yang paling hampir aa

sebab?
aku bersalah sebab mase sem lepas aku jarang dok dalam bilik
start bulan ramadhan aa aku dah jarang tido bilik aku kat Cendana
di sini aku ingin meminta maaf kepada roomate2 ku yang telah diabaikan oleh aku
tapi aku x pnah luperkan korg!(eceyh)

jadi...
aku menyimpan azam utk stay kat Cendana lebih lamer pada sem nie berbanding sem lepas
banyak perkara yang aku terlepas bila aku selalu dok rumah

kepada roomate2 ku, aku harap korang still boleh menerima aku sebagai seorg roomate dgn seadanyer *sobs*
(ngan muka dah b…