Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2008

Away To Terengganu....

18/6/2008

aku akan bertolak ke Terengganu. tapi bukan uktuk melancong (er...ada aa sikit). abang Suhaimi (fasilitator Kem Olimpiad aku) ajak aku untuk jadi fasilitator dalam Kem yang company dia anjurkan di Terengganu.

'Program Kecemerlangan Sains Dan Matematik Elit Dan Premier Negeri Terengganu 2008'

tiga hari pertama, aku jadi fasilitator untuk Ke Olimpiad dan tiga hari lagi untuk Kem Matematik

Aku akan sampai rumah pada pagi 26/6

aku dapat RM400.00 bila kem habis dan RM20.00 sehari untuk perbelanjaan kat sana

hehe

dapat jugak aa duit sebelum masuk INTEC...

apsal budak nie tag aku...

RULES:

1. The rules of the game get posted at the beginning.
2. Each player answers the questions about themselves.
3. At the end of the post the player then tags 5 people and posts their names, then goes to their blogs and leaves a comment, letting them know they got tagged and to ask them to play and read your blog.

Name: muhammad zafree bin zaharidan
Sisters: 1
Brothers: 1
Shoe size: 10 (kasut bowling size 9)
Height: 174 cm
Where do you live: shah alam
Favourite drinks: iced milo
Favourite breakfast: fish n chip
Have you ever been on a plane: yes - fly to sabah n langkawi
Swam in the ocean: yup
Fallen asleep in school: yes, and always especially add math and mod math class
Broken someone's heart: ...don't know
Fell off your chair: erm...x ingat
Sat by the phone all night waiting for someone to call : yes.
Saved e-mails: sometimes
What is your room like: nothing special (ada ps2 ngan tv)
What's right beside you: USB cutie fan
What is the last thing you ate: ubat batuk
Ever had Chicken pox: do…

Ciri-ciri Individu Berjaya di dalam Surah al-Mukminun

Al-Quran memberi garis panduan ciri2 orang yg berjaya, antaranya melalui ayat 1 hingga 11 surah al-Mukminun. Ayat pertama dimulakan dengan, "Sesungguhnya berjayalah orang2 yang beriman." enam ciri2 itu adalah :

1. Khusyuk dalam sembahyang

2. Menjauhkan diri drpd perbuatan dan perkataan sia2

3. Berusaha membersihkan hartanya dengan menunaikan zakat

4. Menjaga kehormatan

5. Menjaga amanah dan janjinya

6. Menjaga sembahyang

Manakala dalam ayat 10 dan 11, Allah menyatakan yg bermaksud, "Mereka itulah yang berhak mewarisi syurga Firdaus, mereka pasti kekal di dalamnya."

Huraian mengenai enam ciri2 itu adalah :

1. Sembahyang yang sempurna itu adalah sembahyang yang dilaksanakan dengan khusyuk. dengan sepenuh hormat dan ingatan meliputi anggota-anggota badan dan hati.

2. Menjauhkan diri drpd perbuatan sia2 seperti lepak, mengabaikan pengurusan waktu dan bertangguh kerja

3. mengeluarkan zakat adalah manifestasi syukur dan berkongsi rezeki serta kekayaan dengan mereka yang lebih memer…

Guitar Hero

dalam post yang terdahulu aku pernah kata nak cari guitar untuk ps2 kan?

akhirnya aku berjaya memilikinya!!!yay!!

bapak aku yang teramat murah hati telah memberikan wang untuk membeli gitar nie setelah aku menyatakan hasrat aku...

best woo main bende nie...hehehehe



Kotak gitar

about this guitar : -RM120.00
-Wireless
-pakai 3 bateri AA

nie aa game yang aku beli untuk main gitar tu

semasa aku menaip blog nie,aku dah main sampai penghujung 'Medium'

lepas nie boleh masuk Hard Mode

hehe

tanpa memikirkan apa2,aku memberi rating kepada game nie sebanyak 9.0/10.0......

Makan~~

8 Jun 2008


mak aku memaksa aku untuk ikut pergi makan di Hotel Sheraton Subang....aku malas nak ikut sebab semalamnya aku dah keluar dengan kawan. penat wooo~~~

aku pun ikut jer aa...takut mak aku marah...hehe

mak aku dapat voucher untuk lunch free kat hotel tu sebab mak aku selalu buat tempahan menginap kat saner untuk company dia. dah aa makan buffet, memang melantak aa

aku takde aa kisah sangat kalau bab2 makanan nie. apa yang ada tu makan jer aa...

sampai jer kat tempat makan hotel tu, aku mula aa mengambil makanan dan mengambil gambar...hehehe

meja makan

nasi briyani + daging masak merah


mee + ayam + potato


murtabak + kuah dal

chocolate mousse + apple mousse + mango puding + papaya

cheese cake

antara semua nie, aku paling enjoy nasi briyani dengan cheese cake dia (sedaapp~~)

(aku janji dengan someone nak amik gambar makanan yang aku makan,tengok dia jeles ke tak.haha)

Aku akan mendaftar...

setelah agak lama menunggu, akhirnya tiba juga surat tawaran MARA di rumah aku. Padahal mak aku baru jer contact MARA 5 minit sebelum surat sampai (orang MARA tu kata surat sampai minggu depan...huhu)








so...aku kena bayar yuran pelajar sebanyak RM210.00...daftar pada 29/6 di Kolej Cendana sekesyen 6...hurm...takde aa jauh sangat.naik basikal ulang alik pun boleh (jimat minyak)
Pinjaman yang ditawarkan adalah sebanyak RM35020.00...meliputi yuran pengajian,peperiksaan,penginapan...aku akan dapat RM430.00 setiap bulan...(kumpul lima bulan dah boleh beli PS3) tapi aku tak rasa gembira sangat aa...hurm...maybe sebab aku malas dengan proses nak mendaftar..huhu.takpe aa,harap2 perasaan nie sekejap jer. harap2 boleh dapat roomate yang best (kalau boleh dengan dua orang member aku yang sama2 pergi kem olimpiad...huhu) so,semoga berjaya untuk diri aku~

Too Awesome!!!

aku ada cerita yang aku minat main game Dance Dance Revolution (tengok kat My Personal Things)

kat sini aku post videos yang korang boleh tengok macam mana experts main




budak nie baru umur 5 tahun...jeles aku tengok dia main hebat giler....



yang nie pulak game Guitar Hero. aku ada niat nak beli tapi guitar untuk ps2 mahal...T.T



sesiapa yang tau kat mana aku boleh dapat guitar untuk ps2 dengan harga yang rendah tolong cepat2 inform kat aku!!please...

yang pulak guiness world record untuk guitar hero...enjoy

mai aa datang rumah!

sejak habis SPM, ramai jugak aa member2 aku yang datang rumah aku, 6 orang lelaki dan 3 orang perempuan kesemuanya.

Lelaki :
-Hafiz aka Chemboyt (3 kali)
-Irfan aka pd (3 kali gak)
-Ramzi (sekali)
-Izwan (sekali)
-Dhiyauddin Athir aka Roy (sekali)
-Izharuddin aka rudie (2 kali)


Perempuan (semua sekali) :
-Nadira aka Che Nad
-Intan
-Amirah Bazil


-hafiz dan irfan datang dua kali untuk sajer2, sekali buat kerja (berkaitan anak yatim)
-ramzi dan izwan datang sekali sajer2
-rudie datang sekali sajer2 n skali buat kerja (berkaitan anak yatim)
-Dhiyauddin datang sekali untuk buat kerja (berkaitan anak yatin juga)
-Nadira,Intan dan Amirah datang untuk buat kerja (sebab aku bawak kereta, aku yang kena hantar diorang dari KTM ke Rumah Anak Yatim kat Klang dan hantar diorg balik. diorang datang untuk transfer gambar dari kamera aku ke pendrive nadira.lagi dua orang tu duduk bace komik)

Sebelum ambil result SPM

Pada pagi sebelum aku bergerak ke Melaka untuk mengambil result SPM, aku dan family aku singgah kat restoran kat seksyen 3 Shah Alam (lupa nama restoran)

masa tu punyalah sesak ngan orang, tapi kebetulan ada meja kosong untuk 8 orang. kitorang pun duduklah kat meja tu...

aku order sepinggan nasi lemak ngan milo ais. parents aku pun mintak nasi lemak, air jer yang lain.

tiba2 jer restoran tu jadi riuh sikit. aku malas aa nak amik tau, tengah sodap melantak nasi lemak ni.

lorh...rupa2nya anuar zain datang makan kat restoran tu...aku mula2 terkejut gak, tapi aku takdelah kisah sangat sebab apa aku boleh buat pun

tengok2...anuar duduk semeja ngan kitorg...dalam hati aku "alahai, aku dah aa malas nak memberi respon"

mak aku nie memang amik tau pasal selebriti sikit2. so aku pun terfikir aa nak amik gambar (kamera ada dalam poket)

aku pun cakap aa dengan perlahan kat mak aku...

aku : Ma, tak nak amik gambar ngan Anuar ke?

mak aku : mana ada kamera sekarang bang..

aku : dah tu benda dalam po…

My personal things

Inilah dia PlayStation Portable (PSP) aku yang aku beli dengan harga RM650.00....
aku beli PSP ni dengan duit hadiah SPM dari datuk aku dan duit upah tolong En. Suhaimi buat seminar olimpiad di MRSM TGB.
termasuk dengan aksesori yang aku beli, jumlah harga ialah RM900.00
-satu set PSP (PSP,bateri dan charger)
-Earphone
-Memory Stick 4GB
-Beg PSP
-Screen Protecter
game boleh download secara free kat kedai tu semasa membeli Memory Stick

antara function PSP yang common :
-main game (kalau tak aku tak beli PSP nie)
-dengar lagu (MP3)
-tengok video (MP4)
-browse internet (Wi-Fi)

kalau berminat, korg boleh juga tambah kamera tapi seperated (kena beli kamera dia, harga dalam RM130-RM250.bergantung pada tempat dijual)


Ini pulak beg PSP aku. kalau aku nak keluar, mesti aku bawak PSP. So kena aa ada beg. tempat paling common aku main PSP dalam KTM. kalau main dalam kereta confirm
aku muntah~~


Tempat nak store game, lagu, video, gambar dan themes untuk PSP aku..nama dia Memory Stick. mula2 aku ada satu jer. sa…

Persona 3 FES

Persona 3 cover
Persona 3 FES cover



In the days, you are just a regular student who just got transfered to Port Island. but in the night, between 12:00 and 12:01, hidden an hour which nobody else know called the Dark Hour.
You, who had chose your own fate, must use your own power,Persona, to protect the humanity from its enemy called Shadows.

(kalau pasal game aku lagi prefer english...tapi aku cuba tulis dalam bahasa melayu)

Storyline : 9/10


Main Character and his Persona, Orpheus

sebagai permulaan game, anda namakan karakter anda, yang baru berpindah ke Gekkoukan High School. semua benda nampak normal dari luaran. makhluk misteri yang diberi nama Shadow memburu manusia setiap malam pada masa yang digelar Dark Hour : masa yang tersembunyi antara jam 0000 dan 0001. Mereka memakan minda manusia dan mangsa akan mendapat penyakit misteri : Apathy Syndrome. hanya beberapa orang sahaja yang mengetahui kewujudan Dark Hour, dan orang biasa akan dimasukkan ke dalam keranda tanpa mereka sedari yang m…

Take My Dog For A Walk

menikmati keindahan klcc


aku pun tertarik ngan air2 yg memancut nie


patutnya aku amik video terus

ok firstly,aku takde anjing. secondly,aku pun bukan anjing. haha,

hari ahad 1/6

aku berjalan2 di klcc sementara menunggu dua orang kawan aku yang akan sampai lepas zohor (janji pukul 11,tapi disebabkan ada masalah diorg kena gerak lepas zohor)

aku pun berjalan2 di taman kat depan klcc tuh (lupa namer taman tu) dan memulakan kerja aku untuk menghilangkan bosan. aku mengeluarkan kamera aku dan....hehe.amik gambar mengarut2.aku amik gambar air pancut,gamar klcc,n gambar orang dating...hahaha


nie aa yg paling tersembunyi..kantoi gak ngan aku.haha
nie pun kira dating gak ke?

korang pun boleh tengok, kebanyakannya semua budak melayu...aku sure agama Islam gak diorg neyh...ish3. kita kena pandai jaga batasan nie. kalau nak dating paling best lepas kahwin aa...hehe


lepas dah puas ambil gambar banyak2 (ada banyak lagi gambar tapi malas nak upload) aku pun gie aa solat zohor...lepas dah solat tu, aku jumpa s…