Skip to main content

Menyalurkan Suara

Seperti biasa apabila pergi ke shopping mall mesti kena bayar duit parking kan
Nasib baik jugak la aku hidup kat zaman serba moden nie, boleh bayar kat mesin jer
Tapi tak sangka lak still boleh jadi masalah...

___________________________________________________________________

Ahad yang lepas, aku pergi ke SACC Mall untuk membayar bil
Selepas semua dah settle, aku pun beratur untuk bayar tiket parking
Ada 3 mesin kat situ, salah satunya dijaga oleh seorang pak cik (mungkin guard)

Tiba-tiba datang seorang pakcik berpakaian kemas seperti baru pulang dari pejabat (walaupun hari Ahad) dan dia terus menghapiri pak guard tersebut

Pakcik : Saya akan make sure yang saya akan laporkan hal nie ke surat khabar

Guard : Saya boleh bagi awak alamat company nie kalau awak nak

Pakcik : Saya tak marah kat awak, tapi saya akan tulis ke surat khabar

Pakcik tu pun beredar untuk ke kereta beliau

Ok, aku agak tertanya2 juga apa yang terjadi

Tiba-tiba sahaja pak guard tersebut bercerita tentang apa yang telah terjadi, bagaikan dia dapat membaca isi hatiku ini

"Hari nie kan hari Ahad...so bayar tiket parking fix RM2...yang pergi masuk RM2 serentak* tu kenapa...memang la mesin nie xleh bace..."

Aku dah mengerti apa yang telah terjadi

Ok, aku tau pakcik tu ada hak untuk marah
Baguslah dia nak complaint pasal mende nie
Tapi aku tak boleh terima yang dia nak report benda nie kat surat khabar

Lah
Perkara ini tak perlu la nak dapatkan perhatian orang ramai...
Lagi baik untuk pakcik tu pergi report dekat company tu terus...
Tak perlu nak besarkan lagi hal ini...
Betul tak?

Maybe pakcik tu pun penat lepas dah penat bekerja...
Mungkin dia ada hal nak kena cepat...
Kalau macam tu bolehlah difahami kenapa dia begitu emosi~
Entah-entah dia dah ok bila sampai rumah..

Dalam kes ini, saya nak terangkan yang lebih baik untuk kita bersikap assertive** berbanding bersikap agresif
Akan diterangkan dalam post akan datang~

* Wang kertas RM1 itu ditindah dan dimasukkan ke dalam mesin serentak
**Tak tau dalam BM ditulis sebagai apa :p

Comments

Popular posts from this blog

New College Life In UKM

After intentionally abandoning my blog for around 6 weeks, I think it's about time I write something about what is currently happening in my life.

Since the last time I updated, I haven't done anything much. I met some of my friends, and mostly spent my time with my families and explaining to every single one of them about "why" am I not returning to the States. Most of the them accept the fact easily and told me to be strong, work hard in the future and don't make the same mistake (which usually just simplified to "don't play games too much")

ADD

Finally, I reached Disc 2 in FFVIII. Still on the way to rescue Squall from the torture room. Speaking of Squall, remember the time where he was stabbed by icicle spear from Edea? There's an interesting theory where Squall was already dead at that time (Aerith died after being stabbed by Sephiroth's Masamune once, too). Everything that happened after that was, you guess it, just a dream. Click here if you want to read the full theory.

EDIT: One theory also states that Square had some other plan for Aerith. Here's the link.

Let say this theory is true. During the start of Disc 2, we were brought to the dream of Laguna. So it is a dream, inside a dream. Looks like Square had done it way before Christopher Nolan's Inception!

.........

*ehem* anyway, most fan's theory are awesome to read. But no one can truly justify and give best explaination on where the hell do Necron in Final Fantasy IX came from. There were no hints or whatsoever about him, and suddenly he appeare…

Being Different Is Lonely

From our ages, I know that I am different from most of my classmates. Naturally, most of them are three years younger than me, but that is not the problem. In fact, I had the most fun surrounded by them. They don't treat me differently just because I'm older. I think I am blessed with the fact that there are others who are older than the average (those who were born in 1993) in the batch.
I think I am not as matured as someone of my age should. But then again, there's no guideline on how matured a person should be or how you to be a mature person. Though my guidelines are basically these two: when you can prioritize and you can be responsible towards your actions. I don't know if I have these two qualities, but I know I am working towards it, slowly but surely.
Anyway, being older doesn't make me automatically different from the others. But there are certain things that make me feel.. different, and sometimes isolated. Like at this moment of writing, I am overwhelm…