Skip to main content

Post Bukan Untuk Semua Orang, Tapi Ada 4 Orang Patut Terasa

Edited total 7 times by 2/6/2010 1906
Post ini telah diedit disebabkan aku tuan blog (tak menjawab soalan). Post yang asal telah di-save di dalam laptop aku, so anggap la yang tak membace tu...kurang bertuah



1) Jangan aa merajuk

2) Ko pun ...ah malas aa nak cakap

3) Semoga berbahagia

4) Lepas nie kita kena lebih mengekspresi kan perasaan kita dengan cara yang lebih sihat. Terima kasih sebab sanggup turun datang jumpa aku dulu untuk menerangkan everything :)

Aku bukannya hendak merendahkan mana2 pihak, tapi mungkin method aku agak extreme. Minta maaf kepada semua pihak yang terlibat.

Comments

  1. this is why i love to read people's blog. ha2

    peace :p

    ReplyDelete
  2. hahaha..aku percaya aku bukan antara 4org tu =p rilek zaf ;) peace!

    ReplyDelete
  3. o.O *speechless* hahaa
    nway,hopefully org2 yg disebut 3ma scara terbuka.(plezzzz,jgn gado2 benci2 k?)
    n kpd yg lain2,meh muhasabah diri sma2 ayte? ^^

    ReplyDelete
  4. aku rase aku maybe dpt tau sape no 2 tu kalo aku tau sape roomate yg ko maksudkan

    and maybe aku tau sape no 3 tu

    ReplyDelete
  5. ecad - takde hadiah untuk jawapan btol...nanti kte gie dating jer la eyh? haha

    mujahid - that's why I love to blog! haha :D

    coco - sebenarnya ada orang ke-5...kau la orangnyer haha

    sneakers - takde gado2 la...lagi ok direct terbuka dari kutuk belakang...bak kate ani mase speech com, jadi assertive! tapi aku ber-emosi jugak aa masa menulis haha

    syahir - sila poskan jawapan anda ke alamat yang bakal tertera di screen laptop anda :p

    ReplyDelete
  6. aku pun tau sape semua ni. rsnyelah. hehe.

    p/s: atleast kau boleh la lagi tegur kt blog kan, haha, aku nk tulis pun xsmpi hati.

    ReplyDelete
  7. sory menyelit tp nape kau bwat kat blog weh. cam bukak aib kat org lain. bukan ke lg elok kau ckp personally. sbb ni cam akan memburukkan keadaan dan mungkin melibatkan lebih ramai org yg tak sepatutnye terlibat.

    anyway its my opinion, not a direction

    ReplyDelete
  8. nj - sebenarnya nak tego pun bersalah jugak, sebab macam rayza kate kat atas nie kan. aku ambik masa 3 hari nak decide nak tulis ke x. huhu

    rayza - aku tau apa yang kau maksudkan, dan bukannya aku tak amik masa nak decide nak wat nie. maybe aku pun underestimate kawan2 aku nie, aku fikir susah nak berdirect dengan diorang. lastly aku decide nak tulis jer la. aku pun tak kate yang aper yang aku buat nie btol, tapi aku percaya la dengan apa yang aku buat. kalau ada orang nak cakap apa yang aku buat nie salah, dengan hujah2 kukuh, aku terima. aku faham dengan apa yang kau nak kata, tapi kau pun kena consider situation aku jugak. tu jer la

    ReplyDelete
  9. +1 @ Rayza.

    Tapi sumer org ader care tersendiri. hurm. Nanti buat post pasal aku plak zap. xD

    ReplyDelete
  10. *Sedang beusaha mencari sifat diriku dalam post kali ini*

    -kai-

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. zaf. aku SANGAT stuju no 2 tu.
    hahaha
    ko xtau cane NYAMPAH nye aku.
    da la knl die since 1st sem intec.
    dah nyampah da kot tgok. aku xtau la cane korank dlm blik tu bole thn.
    buwahahahaha :P

    ReplyDelete
  14. haha..cool lah people..sume org pun imperfect and fakta, some people would like and some people may dislike us..mmg ssh nk bg sume org puas hati..ade je keslhn yg org nmpk..so most importantly, we shud improve ourselves ;)i guess people would give advice bcoz they love you..they wnt u to do better..n n aku syg korang sume..*wink!*

    p:s sori klu ade slh n silap pape..huhu..frens till end wokeh bdk2 madison oitt.. ;D

    ReplyDelete
  15. nazwan yg innocentJanuary 31, 2010 at 5:03 PM

    assalamualaikum nama saya nazwan, saya mewakili syasya (bkn nme sebenar) ingin menyalurkan cikit-cikit suara aty saya.

    saya amat bersetuju dengan cara awak duhai incik zafree. Akan tapi-tapi, saya merasakan tindakan awak ini seolah-olah terlalu awal. Mungkin sepatutnya awak 'perap dulu la feelin' tu' selama mungkin sampae tbe tyme seswai (tggula mggu dpan ke, blan dpan ke, tyme midwest ke..haha...). mmg smart btros-trang, tp......trlalu awal kowt bkak isu nih publicly....

    mungkin cara ko nih efficient, tp menurut kate cikgu tadika ak, alang brkawan biar berbatas la adabnyer...
    bkn nk kondemn ke ap, sbb ko pn ad belief ko sndirik...tp to open crita2 ini publicly...bley mngundang org2 yg xtaw ape2 utk brburuk sangka kt pehak yg dorg mngkin xdpt nk guess pn...

    in a nutshell, majula sukan untuk negara...cayala zap...gua love sama lu...muahhh

    ReplyDelete
  16. salam~..
    aku mewakili nazwan ingin memberi sdikit komen.. adanya hamba ni terbaca akan post terhangat pertama tahun 2010 ini, hanya ingin memberi sdikit pandangan..

    for me, it's good thar u have the "keberanian", walaupon hanyalah dgn mencurahkan segalanya di dalam blog.. Hopefully, ade la sedikit kelemahan pihak2 tertentu dpt diatasi..:)

    p/s: skang ni dh cuak nk ajak g surau.. hehehe~

    ReplyDelete
  17. kai - kalau ada nanti inform jer la kat aku :p

    afiqah - takde skit pun dalam post aku, aku mengatakan yang aku nak ko bla dari hidup aku.. kalau aku memang tak boleh nak terima kau sebagai kawan, dari awal2 masa kat denver aku dah buat.. aku setuju, kawan ialah orang yang boleh menerima kesilapan orang lain kan, dan aku memang menerima dah ups and downs kau sebagai kawan. tapi kau sanggup ke kawan kau sendiri yang tikam kau belakang, ngumpat ko kat belakang, pastu biler depan kau hipokrit nak mampos buat2 baik? sebagai kawan, nie la yang aku nak cakap kat kau. aku prefer untuk gitaw hal sebenar instead of berpura2, tapi method aku kemungkinan salah sebab tulis kat sini. aku pun bukan perfect.

    qibo - pasal no 2 tu, memang la aku pun nyampah, tapi tak boleh la just sebab aku nyampah then aku boleh tulis suker hati aku (maybe kena ubah skit post nie). terlalu emosi biler meluahkan perasaan nie agak bahaya, as quoted from mugen (2010), "when anger consumes, devil's advocate assumes." kalau maner2 post yang tulis tu berbaur emosi, ignore jer la kot. conclusion, jangan sebab satu keburukan kawan kite tu, kite ignore 99 kebaikan yang lain. aku takde pun nak cari gaduh ngan sape2. tapi aku rase semua orang patut cakap la hal sebenar instead being a hypocrite in front of our friends and back-stabbing them. i'm welcoming any critics about myself just as how I did to these people.

    coco - coco has a point. kite kena slalu ingat yang tak sumer orang akan puas hati dengan kita tapi kita sendiri kena cuba untuk menerima semua orang. I give critics because I care, not for humiliation. but as I say, maybe my method is totally wrong.

    nazwan - waalaikumsalam. maybe "bila" nak beritahu tu bukanlah suatu isu sebab kalau ikutkan dah lamer perasaan nie mendap dalam hati. mungkin memang tak perlu pun beritau "publicly". mungkin post nie akan di-delete mengikut keadaan

    shasha (bukan nama sebenar) - "keberanian" dengan method yang salah pun tak guner jugak. maybe tu lah kelemahan terbesar aku. p/s: lepas nie aku lak yang ajak ko gie surau haha

    ReplyDelete
  18. luper nak reply imp nyer komen, sori2

    nak kutuk ko nanti macam kutuk diri sendiri jer. haha. lain kali aa kalau ada masa :p

    ReplyDelete
  19. komen komen komen.

    dah komen dah, budak sangap komen!

    ReplyDelete
  20. dear all,

    1. jangan salahkan zafree, jangan salahkan sesiapa, tapi baca dengan hati terbuka.

    2. mungkin inilah cara Allah swt nak mentarbiah kita semua supaya betubah kepada yg lebih baik. mungkin Allah swt telah pilih zafree utk mengingatkan kita semua.

    3. Apakah kita nampak hanya kelemahan dan kesilapan saja? Tak nampakkah peluang untuk memperbaiki diri dan membantu sesama kawan kearah menhidupkan suasana harmoni?

    4. Kalau korang gagal dalam ujian yg yg tak seberapa ini, aku rasa mungkin ada yg akan kecewa dan menyesal nanti. Tapi kalau korang berjaya memperbaiki keadaan, sudah pasti rahmat Allah swt akan datang dan memberi kebaikan kepada semua.

    5. Ujian ini akan buat korang jadi manusia yg lebih baik lagi untuk menghadapi cabaran dan dugaan yg lebih besar lagi.

    6. Semoga Allah swt memberi taufik dan hidayah utk kita semua.

    ReplyDelete
  21. raihan - terima kasih la sebab menambahkan komen :p

    anon - erm, aku patut kate yang terharu aku membace komen anda. Susah untuk aku sendiri nak keluarkan kenyataan yang anda keluarkan, sebab aku yang menulis post nie kan. memang betul tak perlu pun salahkan siapa2, tapi normal lah kalau ada orang nak marah pun :) aku pun dah sedia menerima kalau orang nak marah. InsyaAllah apa yang tertulis di ruangan komen anda menjadi iktibar untuk aku jugak. terima kasih untuk anda :D sebab aku sendiri alpa bila menulis

    ReplyDelete
  22. WELL DONE! Not many people are aware of this these days.

    Article 19 of the Universal Declaration of Human Rights:

    “Everyone has the right to the freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.”

    Tapi, lagi banyak font colour merah lagi banyak orang comment eh?

    Next time nak letak font merah jgk ar. :)

    ReplyDelete
  23. apasal ko edit? aku orang first kot baca :(

    ReplyDelete
  24. "When the truth is ugly, people try to keep it hidden, because they know if revealed, the damage it will do. So they conceal it within sturdy walls or they place it behind closed doors or they obscure it with clever disguises but truth, no matter how ugly, always emerges. And someone we care about always ends up getting hurt. And someone else will revel in their pain and that's the ugliest truth of all." (Mary Alice Young from Desperate Housewives)

    ReplyDelete
  25. farizm - yup, everyone is entitled to their own opinion and expression, but in my case, maybe I went too overboard~ thanks for the info!

    muyak - takpe la...ko bukannyer orang first komen pun haha

    the arif - truth always has the tendency to hurt, that's why we conceal it...thanks :)

    ReplyDelete
  26. if my friend wrote smtg like this in his blog about me, aku terasa.

    menyampah dgn concern/sayang tu lain maksud die. kalau betul menyampah ckp terus menyampah. x payah cover ckp sayang kawan/ nak ingat-mengingati. that'd make u look even worse. kalau betul nak tegur, buat depan2 personally bukan lebih molek?

    ReplyDelete
  27. Yup, and I just realize that. Maybe just because I am afraid to confront them at that time :(

    I realized my mistakes, so I will change my way. Thanks abe kelate :)

    ReplyDelete
  28. tajuk kau memang sukses buat aku klik blog kau.
    malangnya tak dapat baca unedited post. hhmmmpph!

    ReplyDelete
  29. nie mesti sebab dah lamer tak on9 nie. well what can I do~

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New College Life In UKM

After intentionally abandoning my blog for around 6 weeks, I think it's about time I write something about what is currently happening in my life.

Since the last time I updated, I haven't done anything much. I met some of my friends, and mostly spent my time with my families and explaining to every single one of them about "why" am I not returning to the States. Most of the them accept the fact easily and told me to be strong, work hard in the future and don't make the same mistake (which usually just simplified to "don't play games too much")

Because of What Someone Said

So a few days ago, I visited Borders Bookstore in IOI City Mall to get a book for a friend of mine. Incidentally, it is also my favorite bookstore, due to its quite nice selection of books and its location from my house. Anyway, the book that I wanted to buy was The End of Average by Todd Rose. I already finished that book (I want to write about it as well later), so I recommended it to my friend and she asked me to buy one for her. I had an exam on the day after but as far as I'm concerned, reading is more important than any exams that I will most likely forgot in a few weeks.

Also, each time I visit a bookstore, I will always walk out the store with at least one book. So, besides the book that I intended to buy, I bought two other books because I found it interesting. I know, it is a truly 'good' idea to buy two books when you have an exam tomorrow. In this post, I want to talk about the reason why I picked up one of the books.

The Master Algorithm, written by Pedro Domi…

Being Different Is Lonely

From our ages, I know that I am different from most of my classmates. Naturally, most of them are three years younger than me, but that is not the problem. In fact, I had the most fun surrounded by them. They don't treat me differently just because I'm older. I think I am blessed with the fact that there are others who are older than the average (those who were born in 1993) in the batch.
I think I am not as matured as someone of my age should. But then again, there's no guideline on how matured a person should be or how you to be a mature person. Though my guidelines are basically these two: when you can prioritize and you can be responsible towards your actions. I don't know if I have these two qualities, but I know I am working towards it, slowly but surely.
Anyway, being older doesn't make me automatically different from the others. But there are certain things that make me feel.. different, and sometimes isolated. Like at this moment of writing, I am overwhelm…