Skip to main content

Cukup dan Kurang

Perasaan cukup dan perasaan kekurangan

Pernah x anda merasa anda sudah cukup study untuk exam?
Apa yg anda lakukan apabila sudah rasa cukup?

Anda juga mesti pernah berasa yang anda tidak cukup study
Apa yg anda lakukan apabila merasakan tidak cukup?

Perasaan cukup merupakan sesuatu yang boleh memberi manfaat besar
Begitu juga dengan perasaan tidak cukup
Tak percaya?
Tak mengapa
Ini pun cuma pendapat saya

Perasaan cukup
Kita ambil contoh paling senang
Duit (bukan nak perli ko tau Farahin)
Ya, duit (yang nie baru perli ko)
(Ye la, aku tukar ke harta)
Lumrah manusia untuk memiliki harta yang banyak
Selagi kita mampu, kita akan mencari sebanyak harta yang boleh
Tetapi
Apabila kita sudah berasa cukup
Kita akan berhenti untuk mencari
Betul tak?

Di sini hendak diterangkan bahawa perasaan cukup itu membuatkan manusia berhenti daripada terus melakukan sesuatu
Manfaatnya?
Apabila kita tidak mahu berlebihan, kita tanamlah perasaan cukup dalam diri kita.
Seperti apabila kita makan
Tidur
Main game
dan juga kalau kita terlalu berlebihan dalam hal keduniaan
Kita perlu tahu di mana batasan kita
Kadang kala susah hendak berhenti
Jadi salah satu cara ialah dengan menanam rasa cukup dalam diri
Dengan erti kata lain, bersyukur
dan zuhud

Perasaan kekurangan
Perasaan kekurangan juga ada kelebihannya
(Nak guna duit lagi ke?)
Contoh paling senang: Menimba ilmu
Disebabkan kebanyakan kita hanya study untuk exam, jadi kita selalu membataskan ilmu kita
Kita hanya ambil yang mana akan masuk dalam exam
Kalau ita merasakan cukup, kita akan berhenti study
Tetapi kalau kita rasa masih kekurangan ilm?
Anda pun tahu jawapannya

Perasaan kekurangan itu menjadi penggerak kepada manusia untuk melakukan sesuatu
Ini sangat penting terutamanya dalam menimba ilmu
dan juga beramal kepada Allah
Adakah wajar bagi kita untuk berasa cukup dengan amalan kita?
Belajar
Berjihad
Sama-samalah kita renungkan



Kedua-dua perasaan ini boleh digunakan dalam kehidupan seharian
dan lagi bagus jika kita boleh mengawalnya dan menggunakannya mengikut keadaan yang paling sesuai
Jangan bataskan pemikiran kita hanya kepada apa yang telah dinyatakan di atas
Perkara yang kecil juga boleh menjadi tempat untuk kita aplikasikan
Seperti?
Terpulang kepada individu
:)
Seperti biasa, komen dan pendapat pembaca amat dialu-alukan
Wasalam~

Comments

  1. bring the details to the mainstream. good job dude. in which what you have written can deduce into two more sub-topics which are:
    greed and incompetence.

    everyone knows this (i think) but very few really took action. you are a very detailed man. i like that.

    untung siapa jd teman hidup org cam kau ni.

    amin.

    ReplyDelete
  2. thanx!~

    greed and incompetence?
    kalo aku rajin berpk insyaAllah nanti aku bg details

    kena gak banyak membaca kan?

    nie pun aku dgr dr ceramah dlu2, tp x ingat sgt biler n kat maner

    untung?haha.sian aa kat orang tu nak melayan kerenah aku hari2

    ReplyDelete
  3. nice2. marilah kiter mencari "qonaah"(berpada-pada). haha. well said.

    ReplyDelete
  4. greed as in; never knowing when is enough. eg: seeking pleasure

    incompetence as in; saying to have enough when realistically they don't. eg: students that are happy with just pass.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New College Life In UKM

After intentionally abandoning my blog for around 6 weeks, I think it's about time I write something about what is currently happening in my life.

Since the last time I updated, I haven't done anything much. I met some of my friends, and mostly spent my time with my families and explaining to every single one of them about "why" am I not returning to the States. Most of the them accept the fact easily and told me to be strong, work hard in the future and don't make the same mistake (which usually just simplified to "don't play games too much")

Because of What Someone Said

So a few days ago, I visited Borders Bookstore in IOI City Mall to get a book for a friend of mine. Incidentally, it is also my favorite bookstore, due to its quite nice selection of books and its location from my house. Anyway, the book that I wanted to buy was The End of Average by Todd Rose. I already finished that book (I want to write about it as well later), so I recommended it to my friend and she asked me to buy one for her. I had an exam on the day after but as far as I'm concerned, reading is more important than any exams that I will most likely forgot in a few weeks.

Also, each time I visit a bookstore, I will always walk out the store with at least one book. So, besides the book that I intended to buy, I bought two other books because I found it interesting. I know, it is a truly 'good' idea to buy two books when you have an exam tomorrow. In this post, I want to talk about the reason why I picked up one of the books.

The Master Algorithm, written by Pedro Domi…

Being Different Is Lonely

From our ages, I know that I am different from most of my classmates. Naturally, most of them are three years younger than me, but that is not the problem. In fact, I had the most fun surrounded by them. They don't treat me differently just because I'm older. I think I am blessed with the fact that there are others who are older than the average (those who were born in 1993) in the batch.
I think I am not as matured as someone of my age should. But then again, there's no guideline on how matured a person should be or how you to be a mature person. Though my guidelines are basically these two: when you can prioritize and you can be responsible towards your actions. I don't know if I have these two qualities, but I know I am working towards it, slowly but surely.
Anyway, being older doesn't make me automatically different from the others. But there are certain things that make me feel.. different, and sometimes isolated. Like at this moment of writing, I am overwhelm…