Skip to main content

Semua Orang Sama?


"Ko tak rase ke semua laki mmg...."

"Haah aa, diorg mmg ....."

"Sumer pompuan samer jer!"

Perasan tak, kadang2 orang suker buat tanggapan umum pasal lelaki atau perempuan
Antare yang common mcm "sumer laki same jer, pandang pompuan dari luaran jer"
"Pompuan nie cepat btol aa merajuk.."
Aku tak salahkan sesape dalam hal nie, sebab ader banyak faktor dan alasan bagi setiap benda

Dalam post nie, aku gunakan fenomena nie sebagai 'generalize'



***********************************************************************************

Pengalaman mungkin antare sebab yang utama orang membuat generalization nie
Especially biler melibatkan hubungan istimewa antara kaum berlawanan jenis
Korang pun mesti perasan, kebanyakan orang yang biler baru lepas dikecewakan mesti men-generalize-kan kaum yang lagi satu
Kalau orang yang dah selalu dikecewakan, hatinya mesti dah tertutup untuk menerima orang lain
Generalize nie membuatkan orang takut utk berada dalam relationship semula

Tetapi, aku tak kate yang generalize nie tak btol
Allah menciptakan makhluk2nya berpasangan
Kebanyakan lelaki mempunyai persamaan, dan begitu juga perempuan
Tetapi bukannya semua lelaki dan semua perempuan sama
Masih ingat probability distribution?
Masih ingat bell-shaped graph?

Macam tu lah sifat dan perangai sesuatu kaum tuh diagihkan
(Ini hanya teori, belum dibuktikan tetapi korang sendiri pun nampak kan?)

Pada masa dan keadaan yang betul, generalize nie memang berguna
Tetapi masyarakat kita nie suker men-generalize-kan something
Lagi2 biler emosi dah menguasai diri

************************************************************************************

Pada pandangan aku, mind-set memainkan peranan penting
Aku sendiri tak pernah men-generalize-kan perempuan
Bagi aku, personaliti setiap individu yang penting
So biler aku kecewa, aku tak 'menghukum' semua perempuan

Daripada pengalaman aku, perempuan yang banyak men-generalize laki nie
(Pengalaman aku skit jer...so xyah aa nak marah aku...mungkin aku pun jarang dengar daripada mulut laki sendiri..jangan cakap aku bukan laki lak)

Tapi sejak kebelakangan nie aku selalu dgr orang wat generalization nie
Mula2 aku mcm x berapa berminat, disebabkan oleh mindset aku
Fakta tetap fakta
Apa yang diorg kate sbnrnyer ada yang btolnye
Jadi aku akan mula mengubah mindset aku

Asalnya aku "Aku taknak generalize-kan perempuan macam mana sekalipun"
Maybe akan bertukar kepada "Ada perkara pasal perempuan yang kita boleh generalize dan ada yang tak"
Bergantung kepada akal kita utk menentukannya

*************************************************************************************

Sebarang komen, pendapat, idea, penambahan dan percanggahan idea adalah amat digalakkan~

Comments

  1. Kalau orang yang dah selalu dikecewakan, hatinya mesti dah tertutup untuk menerima orang lain

    ouch.

    hahahaha. mende ko cakap ni, ala-ala tempias sociology.

    ReplyDelete
  2. ape kau ckp ni ade btol nye, cume blom ade org yg cukup berani utk kemukakan. aku setuju dgn teori kau dan aku takde tak setuju dgn ape2. sebenarnya ape2 pun takleh kite ckp perkataan "semua" kan sbb takde ape yg sempurna. samada org tu nak terima atau tak je yg diorang ni camni.

    tahniah atas penemuan anda. babitkan lebih lg matematik dan sains utk wujudkan lebih logik. hehe.

    ReplyDelete
  3. farahin - hoho sori aa aku guner aper yg ko ckp dlu.lepas nie bley aa aku amik sociology~hehe

    rayza - haha thanx rayza. dari dlu aku dah pk pasal mende nie cumer kebelakangan nie mende nie asyik menghantui aku. thanx again 4 da support~

    ReplyDelete
  4. perkataan 'semua' tak valid untuk semua benda, tempat dan keadaan.

    ReplyDelete
  5. t'kne kt aku.. aissyyy. ;p
    tp btul kot... ape2 pn laki nk yg cantik2. stuju?
    wlupn laki nk konon yg 'baik2' or 'alim2' gitu, tp tgk.. msti lawa or sweet rupenye kn??

    ReplyDelete
  6. haha aku xnk debate kat sini

    aku neutral~

    bergantung pada individu utk tentukan

    kalau laki sumer nak yg lawa n sweet, ko rase maner pegi yang x lawa nie?last2 kawen gak~

    ReplyDelete
  7. alaa... dh bsar2 sume x lawa. hahaha. ;p

    ReplyDelete
  8. this particular new theory is indeed a new one i never heard of before.

    great job.

    into generalizing, i think its smthing in which people tends 2 get their emotion over mind.

    thts y such "laki ni smua same je" or vice versa occurs.

    huhu..

    ReplyDelete
  9. mashi - so ko tunggu aa sampai sumer dah besar~hehe

    anwar - yeah..when people cannot control their emotion, all things are bad, and that is when they generalize others~thanx for the compliment :D

    ReplyDelete
  10. alahai zafree... aku kecik sgt ke smpi ko xnmpk kcomelan aku nih? XP

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

New College Life In UKM

After intentionally abandoning my blog for around 6 weeks, I think it's about time I write something about what is currently happening in my life.

Since the last time I updated, I haven't done anything much. I met some of my friends, and mostly spent my time with my families and explaining to every single one of them about "why" am I not returning to the States. Most of the them accept the fact easily and told me to be strong, work hard in the future and don't make the same mistake (which usually just simplified to "don't play games too much")

Because of What Someone Said

So a few days ago, I visited Borders Bookstore in IOI City Mall to get a book for a friend of mine. Incidentally, it is also my favorite bookstore, due to its quite nice selection of books and its location from my house. Anyway, the book that I wanted to buy was The End of Average by Todd Rose. I already finished that book (I want to write about it as well later), so I recommended it to my friend and she asked me to buy one for her. I had an exam on the day after but as far as I'm concerned, reading is more important than any exams that I will most likely forgot in a few weeks.

Also, each time I visit a bookstore, I will always walk out the store with at least one book. So, besides the book that I intended to buy, I bought two other books because I found it interesting. I know, it is a truly 'good' idea to buy two books when you have an exam tomorrow. In this post, I want to talk about the reason why I picked up one of the books.

The Master Algorithm, written by Pedro Domi…

Being Different Is Lonely

From our ages, I know that I am different from most of my classmates. Naturally, most of them are three years younger than me, but that is not the problem. In fact, I had the most fun surrounded by them. They don't treat me differently just because I'm older. I think I am blessed with the fact that there are others who are older than the average (those who were born in 1993) in the batch.
I think I am not as matured as someone of my age should. But then again, there's no guideline on how matured a person should be or how you to be a mature person. Though my guidelines are basically these two: when you can prioritize and you can be responsible towards your actions. I don't know if I have these two qualities, but I know I am working towards it, slowly but surely.
Anyway, being older doesn't make me automatically different from the others. But there are certain things that make me feel.. different, and sometimes isolated. Like at this moment of writing, I am overwhelm…